SOCIAL ANSVARLIGHED OG GLADERE FRISØRKUNDER

Af Jacob Egevang, journalist

De fleste virksomheder vil gerne udvise social ansvarlighed. Det gælder også frisører, men hvordan kan man gøre det, uden det bliver en tidsrøver og en udgift for virksomheden? En række danske frisører har indledt et spændende samarbejde med projektet Sikker Patient, og planen er at få endnu flere saloner med på vognen.

Når kunden sætter sig i stolen for at blive klippet, farvet og stylet, opstår samtidig en unik mulighed for frisøren til at udvise social ansvarlighed.

I danskernes fortravlede hverdag er der ikke plads til mange åndehuller, hvor vi kan sidde ned en time eller to for at tale sammen. Og dog. I landets omkring 6000 frisørsaloner opstår denne mulighed hver gang en kunde træder indenfor. Disse 100.000-vis af daglige åndehuller har projektet Sikker Patient og en række frisørsaloner besluttet at udnytte til at styrke patientsikkerheden i sundhedsvæsnet.

Frisørmester Berit Christensen fra Hebe Copenhagen forklarer.

"Som frisører har vi oftest en tæt kontakt til kunderne og følger med i deres liv. Vi hører om alt det gode, men det sker jo også, at en kunde taler om sin bekymring i forhold til sygdom og behandling på sygehuset. Efter vi er begyndt at arbejde sammen med Sikker Patient, kan jeg nu give kunden et konkret værktøj til at få en bedre og mere sikker behandling i sundhedsvæsnet".

Berit Christensen taler om Spørg løs, der er et online værktøj og en gratis mappe, som er udviklet af Sikker Patient i samarbejde med TrygFonden. Når en kunde i Hebe Copenhagen udtrykker bekymring omkring sin egen eller en pårørendes behandling i sundhedsvæsnet, så giver Berit Christensen kunden et visitkort med henvisning til Sikkerpatient.dk. Hér kan kunden bruge Spørg løs online eller bestille en mappe med Spørg løs materialet.

"Det er virkelig en win win, fordi vi som frisører får en stærkere tilknytning til vores kunder, samtidig med at vi hjælper dem til bedre behandling. Og kunden er bare glad og tænker hold da op, min frisør hjælper mig".

Hebe Copenhagen er en af projektets frontløbersaloner, og Berit Christensen har ligefrem besluttet sig for at rive tyve timer ud af kalenderen hver uge de næste måneder for at tage på landevejen med Spørg løs.

"Jeg når ikke at besøge alle landets 6000 frisørsaloner til en snak om Spørg løs, men jeg kommer rundt i hele landet for at tilbyde mine kolleger Spørg løs materiale og fortælle dem om glæden ved at udvise social ansvarlighed", siger Berit Christensen, der er engageret på deltid af Sikker Patient de kommende måneder.

Når kvinder sidder stille

Sikker Patient projektet og Spørg løs er søsat af Dansk Selskab for Patientsikkerhed og TrygFonden. Formålet er at styrke patientsikkerheden ved at hjælpe patienter og pårørende til at forberede sig godt før mødet med sygehuset. Spørg løs giver helt konkrete forslag til spørgsmål, du kan stille, når du møder til samtale, undersøgelse eller behandling på sygehuset.

Beth Lilja, der er direktør i Dansk Selskab for Patientsikkerhed, understreger, at det er lægernes ansvar at passe på os, men at vi selv kan gøre meget for at passe på os selv.

"Når vi cykler og nærmer os et lyskryds, skal vi se os over skulderen for at sikre, at der ikke er en lastbil, som svinger til højre. På samme måde kan vi fx tage en pårørende med på sygehuset. Naturligvis er det lastbilens ansvar ikke at køre os ned, og det er sygehusets ansvar at passe på os. Men ofte kan vi være med til at tage et ansvar for at passe bedre på os selv", forklarer Beth Lilja og fortæller videre om ideen med at arbejde sammen med landets frisører.

"Vi ved, at det ofte er kvinden i familien, der er omsorgspersonen. Og vi ved, at kvinden også tit har meget travlt. Men der er ét sted, hvor kvinder sidder stille, og det er hos frisøren. Så vi besluttede os for at bede landets frisører om hjælp til at øge patientsikkerheden i Danmark. Vi håber, at rigtig mange saloner vil hjælpe os ved at fortælle om Spørg løs til de kunder, der kunne være interesserede ".

Man formoder, at cirka 2000 danske patienter dør som følge af fejl og utilsigtede hændelser hvert år. Tallet er usikkert og bygger på en ældre dansk undersøgelse samt udenlandske undersøgelser.